90 нови случая на Ковид-19 за 24 часа, заразените медици са 129 (ВИДЕО)

Излекуваните са 193-ма, което е 16,5% от всички инфектирани

24.04.2020 | 08:12 Редактор: Ивет Арабова

"За последните 24 часа новозаразените са 90, в болница от тях са 21, а активните области са 13. 1171 са общо заразените у нас, активните случаи са 890", oбяви на редовния си сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че има 10 нови случая на заразени деца с коронавирус, а 129 са инфектираните от медицинския персонал, като новите случаи сред тях са 34.

"Излекуваните са 193, което е 16,5% от всички заразени. Има двама нови починали за деня, вече са общо 52-ма. 270 са настанените в болница, а 37 са в интензивните отделения", подчерта ген. Мутафчийски.

Той цитира данни от Швеция, където случаите на заразени вече са над 16 000, а смъртните случаи са над 2 000.

"Има увеличаване на броя на тестовете, те са над 1 000 за денонощието. Големите новозаразени групи са в огнищата, които имаме. Винаги сме казвали, че около 5-6 дни след Великден ще имаме ръст на заболелите", отбеляза ген. Мутафчийски.

Има случай на дете, което над 30 дни не може да изчисти вируса, протичат леко случаите, но с продължително заразоносителство. Началникът на Щаба разясни, че заразените деца на са хоспитализирани и са в леко състояние с грипоподобна симптоматика.

"Има 13 пациенти във Видин, които са лежащи, 25 човека персонал, които са пръснати по различни отделения. Прави впечатление, че такова разпространение може да стане ако са снижени изискванията за ползване на лични предпазни средства и използване на дезинфектанти", коментира шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев бе категоричен, че няма болница, в която да няма лични предпазни средства.

"Плазмафереза може да се прави, плазмата е продукт, който може да се пази с месеци. Следващата седмица ще имаме готов документ, който да помогне на болниците, ако желаят, да ползват този тип терапия", обясни д-р Кунчев.

Ген. Мутафчийски заяви, че в Щаба са разтревожени и от наближаващите празници. 

"В България има едни от най-либералните мерки, дай Боже да не ни се отплатят лошо. В Гърция имаше много драстични мерки и само за последното денонощие там имат само 50 заразени. По време на испанския грип има два американски града, където ярко е проличало социалното дистанциране. В единия град се провежда карнавал, в другия - не. Няколкостотин пъти по-голяма е била заболеваемостта в града с карнавала", даде пример началникът на Националния оперативен щаб.

Д-р Пенчев потвърди, че един медик от Осма поликлиника в столицата е с положителна проба за коронавирус.

"Може да се появят случаи на заразени общопрактикуващи лекари, няма проблем да се отложат имунизации. Важно е да осигурим този зелен коридор и да се прави както трябва прегледът на детето", каза още д-р Кунчев.

"Най-вероятно ще задминем бройката от 7 000 теста на седмица, имаме и нови сформирани лаборатории. Засега дори не се влияем от капацитета на лабораториите. Лабораториите са на непрекъснат цикъл, едни и същи хора са подложени на огромен натиск. Ежедневно информираме правителството за ситуацията, дори с просто око се вижда, че тя ескалира", увери ген. Мутафчийски.

Д-р Кунчев коментира, че ще опитат да направят софтуер за всички лаборатории, където да се качва цялата информация. 

"Във Видин се наблюдава смесване на работата, където се наблюдава лекари от болниците, работещи както в доболничната помощ и в Спешна помощ. Taкива смесвания на работните места са неподходящи в тази обстановка. Вчера се докараха в логистичния щаб над 4 000 костюма за многократна употреба, ежедневно има разпределение на такива предпазни средства", уточни началникът на Националния оперативен щаб.

В Бургас са изследвани всички работещи стоматолози. От 450 резултати на шофьори на градския транспорт в столицата пък имало само един положителен.

"Шофьорът на кмета на Симитли е в болницата в Благоевград, в средно към тежко състояние, с доста придружаващи заболявания. Благоевградска област от доста време се очертава като огнище. Меркел е един от реално говорещите политици, от нея се чува реализъм. Тя се позовава твърдо на експертите, които са около нея. За туристическия сезон много трудно могат да се дадат отговори, международният туризъм със сигурност не може да влезе в съображение това лято, въпросът е за вътрешния. Не престава да се дискутира отхлабване на мерките и да се търсят приемливите варианти", поясни ген. Мутафчийски.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 4 години
Бихме всякакви рекорди Сигнализирай за неуместен коментар