Децата не трябва да изпускат ваксинациите, коронавирусът ги жали, смята личен лекар

Тестването на децата за Ковид-19 ще постави нови въпроси, посочи д-р Гергана Николова

23.04.2020 | 22:03 Редактор: Александра Иванова

Женските и детските консултации, задължителните имунизации, както и плановият прием в лечебните заведения бяха възобновени от тази седмица. Те ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час с цел да се предотврати струпването на хора пред лекарските кабинети. Членът на управителния съвет на Български лекарски съюз доктор Гергана Николова коментира пред "Денят ON AIR", че лекарската общност подкрепя решението.

"Не можем да допуснем децата да не бъдат ваксинирани. Например морбили е инфекциозно заболяване. Предава се много бързо, от дете на дете, с много сериозни усложнения", подчерта тя.

Някои общопрактикуващи лекари настояха децата да бъдат тествани първо за коронавирус и чак след това да се поставят задължителните ваксини. Според доктор Гергана Николова "коронавирусът жали децата". А ако бъде организирано подобно тестване, то ще постави нови въпроси.

"Резултатът излиза между 24 и 48 часа. В това време къде го държим това бебе, за да сме сигурни, че отново няма заразяване? Тук отново се вижда, че ролята на личния лекар е много важна. Той добре познава децата и трябва да се е убедил, че добре и навременно поставя ваксината", посочи тя. 

Дните за ваксинация на деца са вторник и четвъртък.

Вижте целия разговор във видеото

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК