Спасиха 15-годишна, била в реанимация 78 дни след отравяне с въглероден оксид

Отоплителен агрегат задушил цялото семейство, докато спи

23.04.2020 | 15:55 Редактор: Ивет Арабова

Лекари от Русе върнаха към живот 15-годишно момиче, прекарало 78 дни в реанимация след отравяне с въглероден оксид. Ученичката пострада при инцидент в началото на февруари в дома си в Сливо поле. Отоплителен агрегат задуши цялото семейство, докато спи. По-малкото дете бе намерено мъртво, а по-късно в болницата почина и бащата.

Трагедията се разиграва на 6 февруари, когато съседи откриват цяло семейство в кома в дома им. Лекарите не успяват да реанимират 9-годишното момиченце, а родителите и по-голямата сестра са откарани в болницата в тежко състояние. 

"Всички бяха в кома, безсъзнание, не можеше да се установи словесен контакт с тях, не си движеха ръцете и краката. В първите два дена състоянието на 15-годишното момиче беше изключително критично, тя изпадна в клинична смърт три пъти", обясни реаниматорът в УМБАЛ "Канев" д-р Калоян Джунов.

Момичето прекарва 65 дни на апаратна вентилация, която ѝ помага да оцелее. От два дни вече е на рехабилитация. 

"Тя вече можеше да движи с почти напълно възстановен обем дясната половина на тялото си, в дясната все още има дефицит, разговаря, все още има някакво умствено изоставане, ще може да възстанови още по-голям обем от нормалния си начин на живот", смята д-р Джунов.

Това не е първи случай, когато пациенти са натровени с въглероден оксид. Най-честата причина е липсата на вентилация при агрегат за отопление, който има двигател с вътрешно горене. Затова лекарите напомнят да се вземат предпазни мерки, тъй като натравянето уврежда мозъка и сърцето и има фатален изход.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Olele
преди 3 години
С тея печки, парно и всякакви бутилки е толкова опасно! Да ти се изправи косата. Горките хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Кошмар
преди 3 години
Дано се оправи милото дете! Сигнализирай за неуместен коментар