Не коронавирусът, а имунитетът ни предизвиква екстремни възпаления

Не виждам причина за огромна вълна от инфаркти, посочи проф. Иво Петров

23.04.2020 | 11:02 Редактор: Тодор Петров
Не коронавирусът, а имунитетът ни предизвиква екстремни възпаления

По време на епидемията може да има инфаркти, които не са лекувани адекватно или се забавят, но не са в резултат на коронавируса. Не виждам причина след края на епидемията да има огромна вълна от инфаркти. С тези думи кардиологът проф. Иво Петров коментира информация на британски учени, че след пандемията ще има бум на инфаркти.

В България една немалка част от хората със сърдечно-съдови заболявания умират от тях. Пациенти с хроничен проблем, които се страхуват да не се заразят с коронавирус и поради тази причина не отиват своевременно на лекар, могат са се сдобият със сърдечно-съдови усложнения, предупреждава кардиологът пред БГНЕС.

Попитан какъв ефект оказва коронавирусът върху сърдечно-съдовите заболявания, проф. Петров уточнява, че влошаването на състоянието се дължи на цитокиновата буря, която е предизвикана от нашия имунитет, а не от вируса.

"Смята се, че големите въздействия са заради екстремното, неконтролируемо възпаление, което не го предизвиква вирусът, а нашият имунитет. Той понякога реагира бурно, като по този начин сам уврежда органите. Другата хипотеза е за създаване на условия за изключително ниско ниво на кислород в тъканите. И сърцето като орган, който винаги работи и не може да си почине, се уврежда както от глобалната хипоксия, така и от глобалната възпалителна буря", обяснява проф. Петров.

От думите му става ясно, че между 50-60% от случаите, завършили фатално, имат и увреда на сърцето и съдовете. Това се разбира от направените аутопсии. Едва 8% от оздравелите имат данни за увреждане на сърдечно-съдовата система.

Проф. Иво Петров посочва още, че обездвижването е от значение за здравето на хората и за някои то ще е един от страничните ефекти от коронавирусната пандемия.

"Обездвижването е една от най-големите пандемии в нашия свят. Ние вършим по-голямата част от нашите професионални задължения, седейки или без да се движим. Не бих казал, че обездвижването е големият проблем, по-скоро страхът на хората и непосещаването на лекарите е текущият проблем", категоричен е проф. Петров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Да, ама в държавните болници няма да ги вземат, ако не са по спешност и пак не могат да получат грижа. За частна болница не всеки може да плати. Сигнализирай за неуместен коментар