Искрен Веселинов: Действията по облекчаване на мерките вече са факт

Според депутата от ВМРО един от основните разпространители на заразата са гетата

21.04.2020 | 21:35 Редактор: Ивет Арабова

ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще решат след седмица дали да се удължи извънредното положение. За какво се разбраха от управляващата коалиция?

"Вървим към облекчаване на мерките, действията по облекчаване вече са факт - имаме започване на ваксинации, планови операции, премахване на по-строгия режим за София. Коментирахме отварянето на парковете и планините. Щабът изрази становище, че това може да се случи в края на седмицата, ако нямаме сериозен риск на заболеваемостта", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

По думите му, ако се стигне до това отхлабване на мерките, то ще бъде при определен ред. Депутатът добави, че ще има контрол и ще се очаква самодисциплина от хората.

"Едно от предложенията на Каракачанов, свързано с подкрепата на земеделските стопани, беше прието. Кризата в този бранш е много сериозна. Каракачанов предлага и държавата да осигури кредитиране на земеделците, за да закупят препарати и семена за посев", обясни Веселинов.

Изслушване на премиера в Народното събрание днес беше поискано от БСП. 10 минути преди началото на извънредното заседание обаче от ГЕРБ решиха да не се регистрират и то не се състоя заради липсващ кворум. Веселинов изтъкна, че самите опозиционни партии не са се събрали днес.

"БСП говорят това нещо от първия ден на НС, те дори не изчакаха стоте дни на този кабинет. Ние, въпреки че не бяхме попитани от ГЕРБ, разработихме мерки за изходи от кризата. Част от тези неща вече са законодателно решени. Не ни е страх да предлагаме, дори и нещата да не се приемат", отбеляза депутатът от ВМРО в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него опозиция, която само критикува, е безполезна за себе си и за обществото.

"Един от основните разпространители на заразата са гетата. Може би най-голямата етническа група, която е поразена от коронавируса, е именно на ромите", коментира Искрен Веселинов.

ВМРО вероятно ще предложат задължителни пробационни мерки за извършителите на ПТП-та, които да имат превъзпитателно естество.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК