България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Противоречат ли на закона заповедите по време на извънредното положение?

Адвокат Петя Мургова коментира какви са правата ни по време на пандемията

21.04.2020 | 08:45 Редактор: Ралица Братанова

Бързината на вземане на законодателни решения по време на извънредното положение крие своите рискове. А някои експерти прогнозират, че може да се стигне до това държавата ни да бъде съдена заради нарушаване на човешки права.

"Винаги писането на коляно крие рискове. За да бъде един акт незаконен, той трябва да е в противоречие с целта на Закона. Заповедите, които бяха издавани са в съответствие с целта на закона, а тя е именно извънредната обстановка и ограничаване на разпространението на Ковид-19", коментира адвокатът Петя Мургова в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че ситуация на пандемия не се случва често и е нормално законодателят да не е бил подготвен, но Законът се е опитал да обхване една голяма част от обществените отношения.

"Когато говорим за закон, не можем да говорим общо. Българските граждани са изключително засегнати, както от законодателството, така и от извънредната ситуация, но в крайна сметка е необходимо по-голямо осъзнаване", каза още адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ със сигурност нямаше да има такъв огромен натиск и нямаше софиянците, напуснали столицата, да се считат за засегнати от заповедта за затварянето на града, ако бяха спазили препоръките на Националния оперативен щаб.

Адвокат Мургова коментира, че е неизбежно да се премине към промяна и на други закони, защото по време на извънредната ситуация се променят обществените отношения.

Вижте видеото с целия разговор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ама в момента целият свят е в извънредно положение и даже няма да се върне в старият си режим на работа, та затова подобни писания са смешни.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
ivoiliev49@gmail.com
преди 3 години
Аре стига сте ми пускали платени статийки. Ква е тая адвокатка и от къде сте я открили? В България няма пандемия ,а някаква си епидемийка. Скапана платена медия. Сигнализирай за неуместен коментар