НОИ: Има сериозни демографски предизвикателства пред пенсионната ни система

Броят на заетите ще намалее с близо 38%

19.04.2020 | 10:08 Редактор: Ралица Братанова
НОИ: Има сериозни демографски предизвикателства пред пенсионната ни система

В резултат от застаряването на населението и свиването на работната сила броят на заетите ще намалее с близо 38%. 

От своя страна, делът на възрастното население от общата численост на населението ще нарасне от около 21% през 2018 г. до 31% през 2070 г. 

Това е и един от основните изводи в актюерския доклад на Националния осигурителен институт, публикуван в първия информационен бюлетин на институцията за 2020 година.

Българската пенсионна система е изправена пред сериозни демографски предизвикателства. Прогнозите на Евростат показват, че населението на страната ще намалява и едновременно с това неговата възрастова структура ще се влошава. 

Коефициентът на възрастова зависимост ще нарасне чувствително, се посочва в документа. Ако през 2018 г. на 100 лица между 15 и 64 години се падат 33 лица до 65-годишна възраст, то през 2070 г. броят им ще нарасне  до 56 на 100 лица.

Адекватността на пенсиите остава повод за сериозна загриженост, отбелязват още от Националния осигурителен институт.

Макар и намаляващият брой пенсионери, поради завишените изисквания за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и в резултат от демографските процеси, да има важен принос за подобряване баланса на фондовете на ДОО, именно по-ниският коефициент на заместване на дохода (средна пенсия към среден осигурителен доход) всъщност е факторът с най-голям принос за намаляване на недостига от средства в системата като дял от БВП.

От около 42% през 2018 г. в дългосрочен план коефициентът на заместване ще намалее до 35% през 2070 г. Върху този процес влияе най-вече законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд. 

При различни допускания за особеностите на трудовата кариера редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20% в началото на периода до над 25% през 2050 г., сочат още данните на Националния осигурителен институт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Оф, мани, мани. Не знам след 20 години хората, които сега работят какви пенсии ще вземат... Най-вроятно изобщо няма да има такова животно. :( Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Пепи
преди 3 години
Така ще бъде, докато се водим по чуждестранни "акъли", за да могат управниците ни да си редят безпрепятствено "пасиансите" ! Сигнализирай за неуместен коментар