Експерт: Популистките лидери печелят рейтинг, Тръмп се налага като антисистемен

Според Милен Керемедчиев Китай ще пострада най-малко от трите големи икономики

17.04.2020 | 21:00 Редактор: Ивет Арабова

Близо 2,2 млн. са заразените с Ковид-19 в света, а жертвите са над 146 000.В САЩ обмислят рестарт на икономиката на етапи още от този месец, а Лондон удължи мерките с 3 седмици. Кои ще бъдат героите на деня след епидемията от коронавируса?

"Видя се, че световната икономика се оказа неподготвена за такъв тип пандемия. Разбра се доколко са разместени икономическите интереси към Азия. Популистките лидери печелят все повече популярност. Тръмп ще се наложи като антисистемен играч", каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той добави, че от трите големи икономики Китай ще пострада най-малко. По негово мнение американската и европейската икономика ще влязат в тежка рецесия, а Китай само ще забави ръста на БВП.

"Ще се вдигне потреблението на горива, цените на петрола плавно ще растат. Китайската икономика реално е ориентирана към експорт. Ръстът на възобновената китайска икономика ще дойде изцяло от капитали от Европа и от САЩ. Изтънелите бюджети на ЕС и САЩ ще подпомогнат възстановяването на Китай", прогнозира Милен Керемедчиев.

Според него ЕС трябва да погледне с какви резерви разполага, тъй като спасението нямало да дойде отвън. Керемедчиев подчерта още, че 68% от италианците не вярват на евроинституциите и мислят, че те са ги подвели.

"Бавната реакция на ЕК води до ерозия на доверието в европейските институции. Спасяването на италианската и на испанската икономика е всъщност и спасяване на икономиката на цялата Еврозона", отбеляза Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че Шенген не работи вече 5 години заради проблемите с бежанската вълна и всяка една от страните от ЕС се справя отделно, затваряйки границите си.

"В момента ЕС не съществува така, както беше създаден - с отворени граници. Колкото повече границите са затворени, толкова повече преднина ще трупат националистите за следващи избори. Не вярвам, че ще се стигне до разпад, но популизмът ще получи нови крила най-вече на югоизток, където най-много се усеща липсата на европейска помощ", смята бившият зам.-външен министър.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на април България отново ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната. Той съжали, че е склонил да забави процеса заради разнопосочните мнения сред обществото.

"Нека да не мислим за влизането в Еврозоната единствено от своята си камбанария. Влизането ни ще помогне и на другите страни членки, тъй като икономиката ни се дава като пример за стабилност в Еврозоната. Трябва с високо изправена глава да кажем, че желаем да влезем в Еврозоната колкото се може по-бързо.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК