Германия спасява икономиката си с внушителните 156 млрд. евро

Правителството ще подкрепя както големи концерни, така и малки и средни фирми

23.03.2020 | 17:27 Редактор: Ивет Арабова
Германия спасява икономиката си с внушителните 156 млрд. евро

Германия заделя безпрецедентната сума от 156 милиарда евро за спасителни мерки в икономиката в резултат от пандемията Ковид-19. Въпреки това правителството очаква значителен икономически спад.

За първи път от 6 години федералният бюджет излиза на червено. Правителството ще подкрепя както големи концерни, така и малки и средни предприятия, самонаети, хора на изкуството и семейства. Създава се Фонд за стабилизиране на икономиката, обяви икономическият министър Петер Алтмайер.

Държавата трябва да предотврати нанасянето на трайни и непоправими щети върху икономиката ни вследствие на тази непредвидима пандемия, заяви Алтмайер, който не изключи държавата да изкупи компании, изпаднали в затруднение. Целта е да се гарантира ликвидността на фирмите. В рамките на фонда за стабилизиране на икономиката стартира специална кредитна програма. Три милиарда евро са предвидени за болниците, предава БНР.

"Най-малко с 5-6 процента ще спадне икономическият ръст“, прогнозира министърът на икономиката Петер Алтмайер. Анализите на икономисти обаче сочат спад с до 20 процента.

Предложението на правителството трябва да бъде гласувано в сряда от Бундестага, а в петък - от горната камара на парламента.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК