Меркел под карантина, контактувала със заразен лекар

Тя ще бъде тествана редовно през следващите няколко дни

22.03.2020 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова
Меркел под карантина, контактувала със заразен лекар

В рамките на битката срещу разпространението на коронавируса германският канцлер Ангела Меркел трябва да се постави под доброволна карантина в домашни условия, обяви правителственият говорител Щефан Зайберт. 

След появата ѝ пред медиите тази вечер канцлерът е била информирана, че в петък е имала контакт с лекар, който междувременно е бил тестван положително за вируса.

Меркел е информирана днес, че "лекар, който ѝ е направил профилактична пневмококова ваксинация в петък следобед, сега е положил тест за коронавируса". В резултат на това Меркел е решила незабавно да влезе в карантина у дома си, съобщава Investor.bg.

"Тя ще бъде тествана редовно през следващите няколко дни, защото тестът може да не даде веднага положителен резултат. Канцлерът ще върши своята дейност и под карантината", поясни говорителят.

По-рано през деня федералното и провинциалните правителства взеха решение за нови ограничения за излизане в цяла Германия заради пандемията. Меркел и премиерите на федералните провинции възнамеряват да забранят като цяло събирането на повече от двама души. 

Семействата и хората, живеещи в домакинство, са изключени от тази забрана. Като цяло целта е "да се намалят срещите между хората възможно най-много", каза Меркел. Защото: На определено разстояние рискът от инфекция се намалява "почти до нула", каза тя.

Допуска се отиване на работа, излизане за оказване на помощ за други хора или за индивидуално спортуване. Но: "Групи празнуващи хора сsа неприемливи с оглед на сериозната ситуация", каза Меркел - също в рамките на собствените си четири стени. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК