Много физически магазини в Германия може да се наложи да затворят

Изследователите посочват променените потребителски навици като основна причина за спада

20.03.2020 | 23:39 Редактор: Юлия Христова
Много физически магазини в Германия може да се наложи да затворят

Голям брой физически магазини и различни видове бизнес в Германия може да се наложи да преустановят дейност през следващите десет години. Институтът за търговски изследвания в Кьолн (IFH) стига до тази оценка в ново проучване, пише германското издание Die Zeit. Според него броят на местните търговци на дребно ще намалее с до 64 000 до 2030 г. – това се равнява на повече от една четвърт от приблизително 226 000 регистрирани търговски дружества в цялата страна.

Изследователите посочват променените потребителски навици като основна причина за спада, и по-специално нарастващата тенденция за онлайн пазаруване. Това е една от причините модната индустрия, книжарниците, магазините за играчки, както и търговията с декорации за дома да са сред губещите на пазара.

Управляващият директор на IFH Борис Хеде казва, че временното затваряне на физическите магазини се дължи само на ограничението, наложено от разпространението на коронавируса. Въпреки това според него вероятно вирусът ще ускори свиването на сектора, пише bloombertv.bg.

За да прогнозират развитието на търговията на дребно до 2030 г., търговски експерти са разработили четири възможни сценария. Те са тествали как индустрията може да се промени в зависимост от потребителското настроение и прогреса на онлайн търговията. Но общият резултат остава притеснителен: "Независимо кой сценарий се реализира в крайна сметка, много местни търговци на дребно ще трябва да се откажат от дейността си в следващите няколко години“, казва Хеде. По думите му в най-добрия случай – при наличието на потребители, склонни към интензивно потребление, може да се очаква 26 000 компании да прекратят бизнеса си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК