Коронавирусът доведе до исторически спад в китайската икономика

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 6,8% на годишна база 

17.04.2020 | 14:46 Редактор: Тодор Петров
Коронавирусът доведе до исторически спад в китайската икономика

Китайската икономика се е свила за първи път от поне 1992 г. насам, тъй като коронавирусът парализира производството и разходите. Данните са за първото тримесечие на 2020 г. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 6,8% на годишна база в периода от януари до март, сочат данни на правителството. Понижението е по-голямо от очакваните 6,5% от анализаторите, участвали в анкета на "Ройтерс", и показва поемане в друга посока след 6% ръст за четвъртото тримесечие на миналата година.

Свиването е първото в историята на втората по големина икономика в света от поне 1992 г., когато е започнало официалното отчитане на тримесечния БВП. Отделни данни показват, че индустриалното производство в Китай е намаляло с по-малко от очакваните 1,1% през март спрямо година по-рано. Продажбите на дребно са се свили с 15,8% през същия период. Инвестициите в дълготрайни активи са намалели с 16,1% между януари и март.

Анализатори очакват загубата на 30 млн. работни места тази година, което означава надминаване на 20-те млн. съкращения по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Процентът на безработицата в градовете е 5,9% за март, под 6,2% за февруари. През 2020 г. икономическият растеж ще потъне до най-ниското си годишно равнище от близо половин век, сочи проучване на "Ройтерс" от тази седмица.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК