Ядосаният Тръмп спря финансирането на СЗО от САЩ

Американският президент обвини организацията в много допуснати грешки

15.04.2020 | 07:16 Редактор: Тодор Петров

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към Световната здравна организация, заради "многото допуснати грешки" по време на пандемията от коронавирус. 

На пресконференция в Белия дом Тръмп изтъкна като причина и разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара спрямо Китай. 

Той настоя на СЗО да бъде потърсена отговорност за провалите в реакцията на кризата. Тръмп заяви, че заради грешната преценка и неверните препоръки на СЗО, с коронавирус са се заразили 20 пъти повече души, отколкото би могло да се очаква.

"Наредих да се спре финансирането на Световната здравна организация, докато се разгледа ролята ѝ в лошото управление. Всички знаем какво се случва там. Едно от най-опасните и скъпоструващи действия на организацията беше пагубното решение да се възпротиви на забрана за влизане на пътници от Китай. Толкова смърт е причинена от техните грешки", обясни Тръмп.

В отговор на критиките на американския президент, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че не е моментът да се съкращават средства за СЗО. 

САЩ е най-големият донор на СЗО. Само за миналата година са платили 400 милиона долара, което е 15% от бюджета на организацията.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ани
преди 4 години
Съгласна съм с Гутериш, че изобщо сега не е моментът за спиране на финансирането. Напротив, точно сега трябва да се увеличи. Сигнализирай за неуместен коментар