Гутериш: Внимавайте, епидемия от дезинформация съпътства пандемията

Фалшивите новини са във въздуха, каза генералният секретар на ООН

15.04.2020 | 11:45 Редактор: Александра Иванова
Гутериш: Внимавайте, епидемия от дезинформация съпътства пандемията

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за “опасна епидемия от дезинформация”, съпътстваща пандемията от коронавирус. Във видеосъобщение той призова социалните медии да "направят повече, за да изкоренят омразата и вредните твърдения за Ковид-19".

"По целия свят хората се плашат. Те искат да знаят какво да правят и къде и към кого да се обърнат за съвет", каза Гутериш във видеосъобщението.

Според генералния секретар на ООН сега е време за наука и солидарност, а вместо това глобалната дезинформация продължава да се разпространява, предаде БГНЕС.

"Вредните здравни съвети и лечението със змийско масло добиват публичност. Фалшивите новини са във въздуха, дивите теории на конспирацията заразяват интернет. Омразата става вирусна, заклеймяват се и се опорочават хора и групи. Светът сега трябва да се обедини срещу тази болест", категоричен бе той.

Гутериш благодари на журналистите за проверката на фактите, заради това, че поставят под въпрос съмнителни истории и публикации в социалните медии, и призова социалните медийни компании да направят повече, за да премахнат омразата и вредните твърдения за Ковид-19.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Голина
преди 4 години
Змийско мляко е билка има я у нас в аптеките Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Джони
преди 4 години
Змийско масло? Къде го продават пък това? Сигнализирай за неуместен коментар