80 човека са заявили, че отиват на работа, а присъстват в Бюрата по труда (Видео)

Няма основание армията да се включи, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов

16.04.2020 | 09:09 Редактор: Искра Ангелова

Движението между областните градове ще бъде ограничено. Целта е да се спрат пътуванията в страната за Великден. 

"Заповедта на министър Ананиев гласи, че областните градове се напускат само по основателна причина. Единственото, което има разлика с предстоящите празници е, че са 4 почивни дни и се предполага, че повече предприятия няма да работят. Основанието за отиване на работа ще отпадне", заяви  на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той посочи, че от направените на случаен принцип проверки на декларациите, които са оставени на КПП-та на областните градове, са проверени 9312. От тях е установено, че 641 лица, които са посочили, че отиват на работа, въобще нямат трудови договори.

"80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани в Бюрото по труда. Не се опитвайте да заблудите полицията. Тези полицаи не са там, за да се чудим как да ги излъжем. Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора", посочи още главният секретар на МВР.

Той заяви, че е докладвал и на премиера Бойко Борисов за нарушенията.

"Навсякъде са образувани и преписки, те ще бъдат на съответната прокуратура. Огромен е броят на преминаващите през КПП-та. Имам чувството, че на хората не им пука. Но полицията не е репресивен орган, ние не искаме да наказваме, а искаме да помогнем на хората", категоричен е Ивайло Иванов.

Той отново призова всички да си останат вкъщи да празнуват.. 

"Ще поискам армията да се включи в противоепидемичните мерки, ако има много заболели полицейски служители и МВР няма чисто физически възможността да изпълнява мерките, които са по закон. На този етап няма основание армията да се включи", отсече Иванов.

"Ще увеличим броя на дежурните служители на КПП-тата, така че да не допуснем безцелно движение на хора и автомобили в различни посоки на страната. Хората на "Пътна полиция" също ще работят, ще изкараме екипи, които ще работят с нашите уреди за скорост. Ще следят за всякакъв вид нарушение", каза директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Той посочи, че близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани. "Бяха проверени всички православни храмове, а на 1281 беше обърнато по-специално внимание, защото те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора", допълни Терзийски.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев каза, че колегите му са провели среща с представители на Светия синод и църковните настоятелства за мерките по обществения ред и безопасността на работата.

"Пред по-големите храмове ще бъдат изградени КПП-та, на които колегите ще отделят потоците от граждани. Нека хората бъдат на разстояние на 2 метра един от друг", посочи още Хаджиев.

И допълни, че вчера е взето решение за частични, ограничителни мерки на територията на кварталите "Филиповци" и "Факултета". 

"Към момента има изградени 23 КПП-та във "Факултета" и 5 във "Филиповци". Мерките са както следва - недопускането на струпване на хора, задължително носене на маски и недопускане безцелното движение на хора в двата квартала", категоричен бе той.

По отношение на движението на граждани между градовете чрез БДЖ, гл. сек. Ивайло Иванов обясни, че МВР няма задължение да проверява пътуващите във влаковете. 

До този момент за неспазване на мерките са образувани 789 досъдебни производство, актовете са общо 5889 по закона за здравето, като от тях 2534 са неносене на предпазна маска.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Оля
преди 4 години
Винаги ще има хора-тарикати Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 години
Ето затова сме толкова зле и никога няма да се оправим. Никой не мисли за другите. Властимащите крадат в огромни количества, а другите колкото могат от дребни тарикатлъци, а ако се домогнат и те до малко власт стават същите корумпирани крадци на едро. Сигнализирай за неуместен коментар