Мутафчийски: Нямаме отговор колко ще продължи пикът на заразата

Масово тестване у нас все още не се предвижда

14.04.2020 | 12:35 Редактор: Тодор Петров

35 са жертвите на коронавируса у нас, а 695 са доказаните случаи на заразени. Общо изписаните пациенти са 81, като 55 от тях са мъже, а 26 - жени. Според математиците България е близо до пика на заразата

"Пикът не е едно нещо, което се казва - ето днес вече сме в пика, утре почваме да слизаме. Това е един процес, който все още нямаме отговор колко време може да продължи", подчерта началникът на ВМА и Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Според Щаба България е въвела най-адекватните мерки, затова няма рязък скок на новозаразени. А страната ни е в епидемия и не бивало да се бъркат параметрите на грип и Ковид-19.

"На всички, които много разбират от епидемиология, бих казал, че повече от три случая на ново неизвестно заболяване са епидемия, и никакви 200 хил. не е критерий, по който се обявяват или не", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Голямата надежда остава в намирането на ваксина. Масово тестване у нас все още не се предвижда. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се откриват още 11 PCR лаборатории в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Колко уморен е Мутафчийски...не е лесно да се чувстваш безсилен...особено когато си лекар... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Ken
преди 4 години
Няма ли най-после някой да обясни или ако не знае, да попита знаещите на следващия брифинг, защо за седмица има по 500 заболели от грип и ОРЗ и по 100 от COVID-19 ? Кое от двете е по-заразно ? Сигнализирай за неуместен коментар