35 жертви на Ковид-19 в България, установени заразени - 695 (+ВИДЕО)

Излекувани са 81 души, 76 000 души са под домашна карантина

14.04.2020 | 08:20 Редактор: Юлия Христова

19 нови случая на заразени с коронавирус у нас са регистрирани за последното денонощие. 9 са болница, няма нова област с установени заразени, общо броят им вече е 695, а нарастването спрямо вчера е с 2,8%. Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. В София новите случаи са 14.  76 000 души са под домашна карантина.

При медицинския персонал има установени 43 случая, от ЦСПМ - 9 лица. Излекувани са 81. Починалите са 35 - има общо 4 нови случая. Голяма част от жертвите са с придружаващи заболявания. Общо настанените в болница са 194, 122 - в София, 28 в интензивни отделения. 

В Банско до момента са обхванати 334 души - 28 са позитивните, което е 8,4%.

"Американското посолство дарява на България 6500 PCR теста, които в момента на митницата се освобождават. Много държави следват нашите стъпки, в Австрия и Франция се освобождават мерки, които ние не сме въвеждали, но масово се удължават извънредните мерки. Няма как да се удовлетворят всички претенции на когото и да било, нужно е да се намери най-добрата формула. Имаме около 200 промишлени предприятия, които няма за кого да работят в чужбина, никой не им е забранил да го правят. От вчера работят още 11 лаборатории за PCR тестове, което ще даде възможност за по-голямо обхващане на тестувани. В Банско има възможност да се увеличи броят на тестваните. В армията също продължават проучванията", допълни Мутафчийски.

"Това, че на ден обявяваме около 20 нови случая означава, че се справяме добре. До момента смъртността от Ковид-19 е 4.9%", подчерта още той. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Златка Стойчева
преди 4 години
А защо апелът да не бъде: "За всички които имат възможност - бъдете отговорни, стойте си в стаите, пуснете щорите и не само не излизайте - в никакъв случай не пускайте не само хора, а и въздух отвън или светлина в жилището си! Всичко извън него е чуждо и може да представлява опасност за вас!" ......... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години