Като антикризисна мярка: Предлагат 5% ДДС върху храните

За това се договориха с министър Емил Караниколов родни селскостопански производители

09.04.2020 | 22:05 Редактор: Ралица Братанова
Като антикризисна мярка: Предлагат 5% ДДС върху храните

5% ДДС върху храните като краткосрочна антикризисна мярка. Това поиска министърът на икономиката Емил Караниколов.

Предложението да бъде записано в проекта на постановление на Министерския съвет, с което да се предоставят и половината от търговските площи на хипермаркетите за български продукти - за това се договориха с министъра родни селскостопански производители.

Слави Трифонов от Съюза на градинарите коментира пред БНР:

"Основен проблем във взаимоотношенията със супермаркетните вериги е ДДС върху храните. Засега той е 20% и министър Караниколов предложи в краткосрочната мярка да бъде записано ДДС-то върху храните да бъде намален на 5%. Естествено, това не може да стане без закон".

Специален закон ще регламентира отношенията между търговските вериги и българските производители в дългосрочен план, е съобщил още министър Караниколов.

Междувременно бизнесът предупреди, че подобна държавна подкрепа за родното производство може да ни донесе санкции от Европейската комисия.

"Тази норма, дори да бъде претворена в нормативен акт, единствената последица, която ще предизвика и може би незабавно от страна на Европейския съюз, това е наказателна процедура срещу България", коментира Васил Тодоров от Търговско-промишлената палата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК