Правилни ли са механизмите на кабинета за подкрепа на бизнеса?

Коментар на бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов

25.03.2020 | 21:55 Редактор: Ивет Арабова

Правителството обяви, че ще отпусне 4,5 млрд. лева в помощ на бизнеса. Ще сработят ли икономическите мерки на кабинета за справяне с кризата след коронавируса? 

"Опитвам се да обяснявам модела, а не да правя оценка на правителството, ние не сме в "техните ботуши". Когато живеем в държава като България, където няма богат набор от инструменти, трябва да има масираност на подхода, много големи мерки да има предвидени. Важно е тези мерки да бъдат максимално отворени", каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Според него мащабът на кризата, който се оформя, вече надхвърля значително обема на мерките.

"Това, което беше оповестено, е само начална стъпка. Факт е, че това не са 4,5 милиарда. Една част от мерките са за засилване на институционалния капацитет", добави Дацов.

По думите му реакцията може да бъде и по-добра, но е в правилна посока и заяви, че се надява тези мерки да бъдат доразвити.

"Структурирането на мерките трябва да е в три посоки - за подкрепа на бизнеса, за подкрепа на системата в борбата с коронавируса и за подкрепа на отделното лице. Като запазиш работните места, хората няма да се лишат от доход. Нещата трябва да бъдат овладени и то с масирани мерки", коментира бившият зам.-финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че големите акули ще изплуват, но трябва да запазим капацитета в малките и средните фирми, като се насочи ресурс към тях.

"Пожелателно и добре изглежда този икономически съвет, но чисто практически, няма голяма полза. В Министерството на финансите и в БНБ работят 70% от наличните икономисти в тази сфера. Имаме няколко много добри модела, които работят в ЕС. 2008-9 г. Германия измъкна икономика си с подхода си", отбеляза още Любомир Дацов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК