Бизнесът за икономическите мерки: Неясни критерии, неприложими условия!

Правителството обяви, че ще отпусне 4,5 млрд. лева в помощ на фирмите

25.03.2020 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

Неприложими условия, неясни критерии и закъснели действия. Така от бизнеса определиха спасителните мерки на държавата. Най-голямото военно предприятие у нас "Арсенал“ обяви, че съкращава 2 000 от своите работници. Като антидот на плъзналата икономическата зараза у нас правителството обяви, че ще отпусне 4,5  милиарда лева. Реалността обаче може да е друга. 

"Всъщност отделените средства са 2 милиарда и половина. България реагира последна и набелязаните мерки са напълно недостатъчни. Определянето на икономиката на пици, мазнини не е най-сериозното управление", заяви бившият социален министър Ивайло Калфин.

Решението на държавата да покрие 60% от заплатите на работниците във фирмите, които са най-силно засегнати от икономическата криза, също не получи одобрението на бизнеса. 

естораньорите и дребният бизнес нямат тези 40%, което е условието да бъдат добавени на работещите", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Идеята на кабинета за отпускането на безлихвени кредити също срещна отпор при работодателите.

"Да бориш кризата с кредити е доста нелогично", смята Алибегов.

След като одобриха един от най-скромните финансови пакети в Европа, премиерът Бойко Борисов и министрите в кабинета решиха да дарят по 1000 лева от заплатата си на социално слаби. Събраните средства ще са в размер на 20 000 лева и с тях ще бъдат закупени хранителни продукти. От финансовата помощ ще се възползват близо 300 семейства, на които би трябвало да бъдат раздадени хранителни пакети на стойност около 67 лева. 

От днешното правителствено заседание стана ясно, че около 1 200 000 пенсионери ще получат традиционната добавка от 40 лева към пенсиите си за Великден. В следващите няколко дни се очаква банките да обявят и временен мораториум върху кредитите на гражданите и фирмите. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК