В помощ на медиците: Доброволци изработиха предпазни шлемове с 3D принтери

Само за седмица първите 800 предпазни маски са почти готови

24.03.2020 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

В цялата страна, за да помогнат на лекарите в битката с Ковид-19, доброволци изработват предпазни шлемове. Само в рамките на седмица първите 800 предпазни маски са почти готови и ще бъдат раздадени на медиците, работещи в най-засегнатите точки на страната. 

Но как малък жест на съпричастност само за секунди се превръща в лавина на доброто?

В битката със заразата Ковид-19 е необходимо лекарите да са добре защитени. Част от предпазното им облекло е специален шлем за лицето. Оказва се такива у нас ползват стоматолозите. Д-р Златина Тодорова и други нейни колеги даряват своите предпазни шлемове на медиците от "Пирогов".

"Всичко започна от там, че аз имах допълнителни плаки за въпросните шлемове, но нямах рамка. Имах тези плаки, но нямах рамката и не можеха да се ползват", каза стоматологът д-р Тодорова.

В нейна помощ като дар от съдбата идва Божидар. Той има собствен 3D принтер у дома, а с него могат да бъдат направени въпросните рамки. 

"Реших да помогна на лекарите и медицинските сестри, които са изправени пред неравна битка. С помощта на моя принтер започнах да отпечатвам рамки за предпазни шлемове", сподели Божидар.

За изработването на една рамка от 3D принтера са необходими около 2 часа. Сглобяването става по-бързо. Рамките се сглобяват от стоматолозите, които с лични средства закупуват предпазните плаки. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК