Собствениците на заведения недоволни от компенсациите на държавата

Искат да покрият изцяло заплатите и осигуровките им

17.03.2020 | 18:35 Редактор: Ивет Арабова

Собственици на заведения недоволни от компенсациите на държавата към заетите в бранша. След като правителството предложи да поеме 60% от заплатите на служителите в частния сектор, оттам поискаха възнагражденията и осигуровките да бъдат покрити изцяло. Причината е, че след края на кризата, едва половината от работещите ще бъдат наети отново. 

"Останахме с впечатление, че искаме някой да ни плаща заемите. Единствените мерки, които ние искахме, са в сектор "Заетост“  данъчна ваканция и да се поемат 100% разходите за персонала за тези 2 месеца", обясни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

От социалното министерство обаче "попариха“ надеждите на бизнеса. На този етап пълно поемане на заплати и осигуровки на работещите в частния сектор е невъзможно. 

"Осигуровките на този етап не се предвижда да се покриват в този разчет, който е за временното извънредно положение. Ние трябва да се погрижим за всички пострадали и не можем да удовлетворим изискванията само на един бранш", заяви министър Сачева.

От бранша обаче се опасяват, че така в следващите месеци струпване на хора ще има не в заведенията, а в Бюрото по труда. Недоволство изразиха и от Сдружението на заведенията. Според тях мерките на държавата удрят единствено по местата за хранене и забавления, а забраната трябва да важи и за останалата част от търговския сектор като цехове, фабрики и обществен транспорт. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК