Има пшеница, няма опасност от изкупуване на брашното у нас

Хлябът се пакетира в стерилна среда и той няма как да бъде замърсен, обясни Мариана Кукушева

16.03.2020 | 22:06 Редактор: Искра Ангелова

Заради паниката от коронавируса българите масово започнаха да се презапасяват с храна. В някои магазини ориз, брашно, боб и леща вече липсват.

Но възможна ли е спекулация с цената на хляба и ще изчезне ли от магазините? 

"Спекулация с цената на хляба не е имало в последните години на демокрацията. Няма опасност да се изкупят наличните количества брашно в България, защото в страната има достатъчно пшеница, така че да обезпечи производството на хляб за година и половина, а в същото време очакваме реколта", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Денят ON AIR".

Тя сподели, че новата реколта ще покрие вътрешните нужди на страната, които не са чак толкова големи, а България е сериозен производител на пшеница.

"Цената на пшеницата е борсова, както и цената на брашното. По действащия закон за храните в България хлябът трябва да бъде пакетиран и непакетиран може да бъде, ако се продава в търговски обекти, ако служителят го подава с ръка, облечена в ръкавица, както и лична защита - маски, калцуни", каза още Мариана Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

Тя успокои сънародниците ни като посочи, хлябът се пакетира в стерилна среда и той няма как да бъде замърсен.

"По време на криза се пораждат спекулативни практики, които вярвам, че българската държава има финансовия и физическия ресурс да ликвидира веднага", допълни Кукушева.

И отбеляза, че дълги години обществото ни е било убеждавано, че може да се храни здравословно и без хляб.

"Всички квалифицирани специалисти по хранене са категорични, че няма  хранителен режим , който да изключва хляба, защото той е носител един от ценните аминокиселини, които подпомагат правилния метаболизъм", каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК