Борисов: Храна и вода има! Веригите са запасени за 40-50 дни напред

Най-опасното от една подобна паника е да си счупим икономиката, което ще е непоправимо, заяви премиерът

11.03.2020 | 13:02 Редактор: Искра Ангелова

Министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността. В Министерския съвет беше обсъдена актуалната ситуация във връзка с разпространението на коронавируса.

От Съвета по сигурността излязоха с нови мерки против Ковид-19 в две групи. В областите, в които няма потвърден случай на болестта, учебните занятия ще се провеждат при засилени хигиенни мерки. А в областите, в които вече има заразени - Габрово, Плевен и София, учебните занятия ще се отменят, както и посещенията в детски градини.

Навсякъде се препоръчва да се следи за масовите културни и спортни мероприятия - да не се допуска повече от 250 души да се събират на едно място.

На влизане в Министерския съвет журналистите не получаваха предпазни маски, а премиерът изрази мнение, че от тях няма много смисъл.

"Най-опасното от една подобна паника е да си счупим икономиката, което ще е непоправимо. Отново ще започнем да говорим за безработица и ниски доходи. Затова цяла нощ институтът на отбраната работи", заяви премиерът.

Той успокои българите, че храна има и да не се презапасяват.

"Веригите са запасени за 40-50 дни напред. Храна и вода има. Години наред сме гледали холивудските филми. Надали ще научим коя гад това го съобщи, но сега берем последствия", каза още той.

Учебни заведения няма да бъдат закривани, но ако в някое от тях бъде установен случай на заразата, то училището или детската градина ще се затвори за 14 дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК