Презапасяват ли се с храна българите заради паниката от коронавируса?

Въпреки засиленото потребление, няма спекула с цените

12.03.2020 | 20:34 Редактор: Ивет Арабова

Заради паниката от коронавируса българите масово започнаха да се презапасяват с храна. В някои магазини рафтовете с продукти от първа необходимост липсват.

Ориз, брашно, боб, леща и царевица - това са най-търсените хранителни продукти в големите търговски вериги в пика на коронаистерията. Въпреки засиленото потребление обаче, няма спекула с цените. Не съществува и риск от дефицит. 

"В момента има достатъчно стока и то за доста месеци напред. Цените на храните не се променят - само при два продукта има промяна - месото и брашното, но при месото това е в следствие на международни пазарни конюнктури", успокои председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Търговци признават, че паниката покрай Ковид-19 наистина се усеща. И въпреки, че някои стоки свършват бързо, а количките пред касите са препълнени с продукти от първа необходимост, голяма част от хората отричат да се презапасяват. 

На фона на необичайно високото потребление - значително по-добра хигиена в магазините. На места се обособяват специални помещения, където при нужда да бъдат изолирани хора с тревожни симптоми до идването на медицински екип.

Вижте повече в репортажа на Владимира Илиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК