Към този час у нас: 51 заразени, от които двама са починали

Един пациент може да зарази за няколко дни около 800 контактни лица

15.03.2020 | 17:25 Редактор: Тодор Петров

В България новите случаи на заразени с Ковид-19 от последните часове са 8. Общият брой на регистрирани пациенти с коронавирус инфекция е 51, от които двама са починали. Това обяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА са направени 83 проби, на базата на които са установени 6 положителни проби на пациенти. В Националната лаборатория са извършени 51 проби, 2 са положителни. Във Варна са направени 12 проби, има една положителна, която е потвърдена и в Националния център. В Стара Загора са направени 16 проби, всички те са отрицателни.

От приетите пациенти в лечебни заведения със средно тежка към тежка картина - във ВМА те са 10, в Белодробната болница са петима, в "Пирогов" е един, в Александровска болница също е един, в Плевен вече са четирима, в Габрово - двама, във Варна - един, обяви още ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. И очерта пътя на варненския пациент.

В разгара на епидемията в Италия той хваща самолет от Варна и отива в Бергамо, от Бергамо отива в Барселона и оттам се прибира в София със самолет, след което със сухопътен транспорт се прибира във Варна. След като се е прибрал, той веднага се е явил в болница.

"Представете си какъв ресурс ангажира държавата, за да установи какви последици може да има това безотговорно поведение", настоя ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Той подчерта, че "Пирогов" функционира нормално, както функционира в последните 60 години. Спират се обаче всички планови операции, женските консултации, детските ваксинации и свижданията.

Началникът на Националния оперативен щаб посъветва при симптоми да подадем сигнал към РЗИ по телефона, ако личният ни лекар не отговаря

"Един пациент може да зарази за няколко дни около 800 контактни лица. Затова апелът е тези пациенти да не се разхождат излишно. В никакъв случай не може да бъдат приети всички със съмнителни клинични оплаквания - трябва да имат от средно тежко към тежко състояние. Една хрема се изкарва вкъщи", обясни ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК