Цената на петрола отново стремглаво надолу! Как ще се отрази това у нас?

Определено решението на Тръмп да затвори граници има значение на пазара

12.03.2020 | 19:57 Редактор: Искра Ангелова

Цената на петрола продължава да пада стремглаво и достигна най-ниските си нива от войната в Персийския залив през 1991 година. 

Две войни - едната на петролните пазари, другата - с опасния вирус Ковид-19. Последствията от икономическа гледна точка са еднакво сериозни.

"Определено решението на Тръмп да затвори граници има значение на пазара. От сутринта котировките продължават да вървят надолу след известно стабилизиране през последните няколко дни", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

И ако в световен мащаб цените на горивата намаляват, то очакванията са българския потребител да усети промяната в цената на петрола едва след няколко седмици. 

"Със сигурност в близките 2 седмици ще се усети понижаване, с колко решава всяка компания", каза още той.

Липсата на голяма конкуренция на петролния пазар в България е причината, според експертите, цената на горивото да не се спада толкова рязко. 

"Първо нямаме намаление на потреблението, второ - конкуренцията я няма или е такава, че никой не желае да свали цената на горивата и това води до задържане на цената", каза икономистът Цветослав Цачев.

Рестриктивните мерки за превенция от коронавируса, включително забраната за пътувания на европейците в САЩ, също ще се отрази на цената на петрола, категорични са експертите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК