Коронавирусът срина световните пазари и търговията на петрол

Златото достигна най-високите си цени от 2012 г. насам

09.03.2020 | 12:13 Редактор: Ивет Арабова

Световните пазари се сринаха, след като коронавирусът не стихва, а сривът на петрола притесни инвеститорите. Индексът S&P 500 падна с 5% в неделя вечер.

Разпродажбата на борсите се пренесе и в Азиатско-Тихоокеанския регион. Японският Nikkei 225 потъна с близо 5%.

Японската йена скочи спрямо щатския долар до най-силното си ниво от повече от три години, докато златото се търгува над 1 700 долара за тройунция и достига най-високите си нива от 2012 г. насам.

В събота Китай пусна данни за вноса и износа за първите два месеца на годината. Износът е надолу със 17,2%, докато вносът е спаднал с 4%.

Анализатори прогнозират, че италианската икономика може да навлезе в рецесия. 

Цената на суровия петрол сорт Брент падна до малко над 31 долара за барел. Според експерти от 1991 г. насам не е регистриран по-голям. 

"Мисля, че времето за това не можеше да е по-лошо. Перспективите за глобален растеж бяха намалени няколко пъти заради търговската война миналата година и Ковид-19 тази година. И в момента имаме огромен проблем с доставките, а Русия и ОПЕК не успяха да постигнат консенсус", коментира пазарният анализатор Маргарет Янг.

Мерките срещу епидемията оказват пагубен ефект върху международните пътувания и търговията. Намаляването на износа от Китай, най-засегната от болестта страна, е нанесло щети за 50 млрд. долара до 4 март. 

През изминалата седмица се проведе и среща на страните производители на петрол във Виена. Москва отказа да се присъедини към Рияд и да намали добива, за да се създаде изкуствен дефицит на пазара и да се ограничи спадът на цените на нефтените договори. В отговор през уикенда Саудитска Арабия реши да притисне Русия и да ѝ отнеме пазарен дял, като намали продажните цени на всички сортове суров петрол, които изнася, с между 6 и 8 долара за доставките през април. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК