Ковид-19 удари и петролните производители - загуби от $10 млрд.

Коронавирусът е сериозна заплаха за световната икономика, отсече Кристалина Георгиева

05.03.2020 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Ковид-19 удари и петролните производители - загуби от $10 млрд.

Големите петролни производители загубиха общо около 10 милиарда долара приходи поради спадащите цени на петрола на фона на епидемията от коронавируса, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на съвместна пресконференция с президента на Световната банка Дейвид Малпас във Вашингтон, цитирана от TACC.

На въпроса как разпространението на болестта се отразява на страните производители на петрол, директорът на Фонда подчерта: "Признаваме, че страните производители на петрол вече са пострадали поради намаляващото търсене на цени на петрола и петрола заради разпространението на коронавирус."

"Цените на петрола вече паднаха с над 15% от началото на годината, което доведе до загуба на приходи от големите износители на петрол в размер на приблизително 10 милиарда долара", добави Георгиева, съобщава "Фокус".

Темпът на глобален икономически растеж през 2020 г. ще намалее в сравнение с предходната година, степента на спада ще зависи по-специално от ситуацията с разпространението на коронавирус, добави Георгиева.

"При всеки сценарий през 2020 г. растежът на световната икономика ще падне под нивото, което беше наблюдавано миналата година. Колко ще намалее и колко дълго ще продължи ще зависи от коронавирусната епидемия, както и от качеството, навременността и ефективността на предприетите мерки", - каза тя. Думите й са представени в "Туитър".

Георгиева също определи огнището на коронавирус като сериозна заплаха за световната икономика, като посочи необходимостта от координация при справяне с последствията от разпространението на вируса.

Международният валутен фонд е готов да отдели 50 милиарда долара при спешни случаи, за да подкрепи най-слабите и развиващите се страни в борбата срещу епидемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК