Служители от "Илиянци" не разбират напълно спешните мерки в базара

Търговците разказват, че всички работят с маски, спазвайки дистанция

12.03.2020 | 13:43 Редактор: Наталия Тотева

Към момента почти всички търговски обекти на стоковия базар "Илиянци" остават затворени. По-рано днес търговците бяха посрещнати с акция на здравните власти по разпореждане на прокуратурата.

Причината е първоначалната официална информация, че източникът на заразата на приетите с Ковид-19 в "Пирогов" е именно базарът "Илиянци". Същата информация бе опровергана на по-късен етап. 

При акцията търговците на стоков базар "Илиянци" бяха посрещнати с проверки и засилено полицейско присъствие. 

"Видях много коли на разни служби и след като тръгнах да влизам в магазина поискаха лична карта, договор за служителите, от НАП поискаха разни документи", коментира един от търговците - Гагик Манукян - за Bulgaria ON AIR.

Спецакцията започна около 8 ч. сутринта. Тя е във връзка с изисканата на от главния прокурор Гешев информация от здравния министър Кирил Ананиев за контрола и мерките на базар "Илиянци" по отношение на коронавируса.

"Поискаха договор, че имам сключен за дезинфекция на магазина. Аз даже това не го бях чувал. И написаха протокол", допълни Манукян.

От администрацията вече всеки ден дезинфекцират района. Служители споделят, че не разбират напълно спешните мерки в базара.

"Синът на заразените се разбра, че е от гара "Илиянци", не от стоков базар "Илиянци", превантивна мярка е да, но всява паника", посочи Бей Жън.

Търговците разказват, че всички работят с маски, спазвайки дистанция, а хигиената е на високо ниво.

Акцията е съвместна с Агенция "Митници", НАП, Полиция и РЗИ "София". Проверяваше се произхода на стоките и за платени акцизи, а екипи дезинфекцираха всички търговски помещения.

Не е ясно докога стоков базар "Илиянци" ще остане затворен.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК