Двама пациенти с положителни тестове за коронавирус у нас, очаква се потвърждение

Това са мъж на 27 г. и жена на 75 г.

08.03.2020 | 00:34 Редактор: Юлия Христова
Двама пациенти с положителни тестове за коронавирус у нас, очаква се потвърждение

Двама пациенти са дали положителни проби за коронавирус у нас, наличието на такъв обаче все още не потвърдено категорично. Първите два теста - британско производство са дали положителен резултат, третите тестове - испанско производство - са отрицателни. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Единият от пациентите е мъж на 27 г. от Плевен, вторият - жена на 75г. от Габрово.

Ще се вземат мерки, за да се види дали има предаване на инфекцията. Вероятно утре от щаба ще имат информация дали може да се говори за категорично потвърждение.

И двама са повече от няколко дни в инфекциозните отделения на болниците, където са настанени. Доколкото е известно състоянието им вече е добро, били са зле преди дни. Профилът на двамата, излезли положителни, не отговаря съвсем на този, които се очаква - те не са пътували.

"Не можем да кажем, че става дума за 100% положителни резултати", посочиха лекарите. 

"Решено е да се вземат проби на техните контакти - около 20 души, още тази вечер ще се вземат повечето необходими проби. В отделенията, където са били двамата няма да се приемат болни. Надяваме се още утре да имаме първите резултати", допълниха те.

Принципът е да се лекуват на място, не да се разнасят из цялата страна, посочиха медиците от щаба, а от МВР увериха, че се вземат всички нужни превантивни мерки. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК