Дават 27 дни гратисен период на превозвачите за тол системата

Според превозвачите трите начина за таксуване за изминато разстояние не са ефективни

26.02.2020 | 19:19 Редактор: Ивет Арабова

След спешна среща при премиера Борисов - тол системата тръгва от 1 март, но до 27 март превозвачите няма да бъдат глобявани. Напрежението межди властта и транспортните фирми остава. Според превозвачите националните доставчици на услуги ще получават пари от две места за едно и също. Въпреки че цената на таксите за обслужване беше намалена, транспортният сектор поиска и други промени.

Според превозвачите трите начина за таксуване за изминато разстояние не са ефективни, а измерването чрез GPS, което шофьорите определят като най-удобно, изобщо не работи - заради конкретно зададени технически параметри. 

"GPS-те нямат сключени договори с националните доставчици на услугата, следователно нямайки сключени договори, ние няма как да ги ползваме", заяви Йоана Лалова от Националното сдружение на българските превозвачи.

Превозвачите не искат да плащат такса на Националните доставчици на услуги, при условие че държавата им отчислява 7% процента от тол печалбата. Не са съгласни и с обвързващите договори от по няколко години. 

"7%, които те получават, което е комисион, защото това е комисионен договор, къде отиват, защо ние трябва да плащаме и други такси. Тази такса, която се коментира днес от 5.99, всъщност НДУ-тата искат от GPS-те. И GPS-te казват, че целият договор, които трябва да бъде сключен между тях и НДУ-тата, е скандален", добави Лалова.

И докато шофьорите питаха къде е държавата, въпреки отправените покани към министри и вицепремиери единственият оставен да отговаря на въпросите беше проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Пътната агенция. 

"Тази система може да издържи 200 000 маршрутни карти в секунда, гарантирам ви, ако тя не издържи, аз в първия момент в който не издържи няма да съм на мястото си", каза проф. Олег Асенов.

В крайна сметка до консенсусно решение не се стигна. В четвъртък темата ще бъде основна в Народното събрание. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Архив (Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК