Тол таксите за автобусите и камионите ще са от 3 до 7 ст. на километър

Заплащането на услугата ще става по два начина

20.02.2020 | 19:03 Редактор: Ралица Братанова

Остава седмица до пускането на тол системата. Правителството вече одобри тарифите, които камионите и автобусите ще трябва да плащат за ползването на транспортната инфраструктура. 

Цените варират между 3 и 7 стотинки на километър, в зависимост от екологичния стандарт на автомобила.

Според одобрените текстове от Министерския съвет, за преминаване през автомагистралите ТИР-овете до 12 тона ще плащат такса в размер между 3 и 6 стотинки на километър. 

Преминаването по първокласен път ще струва между 4 и 7 стотинки. За автобусите разходите са по-ниски - между 1 и 4 стотинки на километър. 

Заплащането на услугата ще става по два начина - чрез бордово устройство и заплащане за изминаването на конкретен маршрут. Има възможност и за отложено плащане. 

Притесненията на експертите са, че заради намаления обхват на тол системата, събраните средства няма да са достатъчни за планираните ремонти по пътната инфраструктура.

От Института по пътна безопасност коментираха и недоразуменията с плащането на винетна такса за пътищата около София. Според тях голяма част от общините са пропуснали възможността, в която да договорят обхвата на тол системата. 

Тази неделя е последната възможност, в която собствениците на камиони и автобуси могат да си закупят седмична електронна винетка. 

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК