От 17 февруари камерите на тол системата започват да глобяват

Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни

14.02.2020 | 14:41 Редактор: Ралица Братанова
От 17 февруари камерите на тол системата започват да глобяват

От 17 февруари шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. 

Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства. 

Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

След старта на тол системата на 1 март, за камионите и автобусите над 3,5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка.

За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. 

При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите на тола, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки. В момента продължават тестовете на електронния фиш и той ще бъде пуснат ефективно на 17 февруари 2020 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК