Калин Поповски: Не е родолюбиво да се ратифицира СЕТА

"Левски е знаме на новото време и демокрацията през XIX век", заяви той

19.02.2020 | 21:52 Редактор: Ивет Арабова

Ще има ли второ четене на ратификацията на СЕТА в НС?

"Не е родолюбиво да ратифицираме СЕТА. С това споразумение се дава възможност на канадски и американски фирми да стъпят на европейския пазар. Опасно е, че когато се стигне до спорове между тези фирми и държави, международни арбитражи решават в полза на една от двете страни", коментира още депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски в студиото на "Денят ON AIR".

Toй заяви, че се надява да убедят коалиционния си партньор за СЕТА.

"Надяваме се да се разберем и ако може въобще да не влиза на второ четене ратификацията на СЕТА. От експанзия на американски стоки, които ще подбият европейския и българския производител като цена, се опасяват хората", разясни д-р Калин Поповски.

"Аз съм праправнук на съратник на Васил Левски, като моят прародител е бил преустроил къщата си по такъв начин, че да подслонява Левски. Наш роднина я реставрира, скривалището е запазено", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

Според него Левски е една светиня, знаме на новото време и демокрацията през XIX век.

"Трудно е да кажем, че идеалите на Левски ги няма. Трябва да съхраняваме консервативните ценности и нещата, които са ни съхранили като род и родина", добави Поповски.

Спазваме ли мерките на ЕС за коронавируса? 

"В инфекциозните болници има достатъчно изолатори. Вирусните инфекции са опасни, голяма част от тях се лекуват симптоматично, все още няма и сигурна ваксина срещу коронавируса. Трябва да бъдем внимателни заразата да не влиза в България", изтъкна депутатът.

Кои имена се спрягат за нов шеф на Здравната каса? 

"Имахме договорка ГЕРБ като по-голям коалиционен партньор да предложат управител на НЗОК. Надзорният съвет на Касата е от 9 човека, 5 от които не се назначават от правителството. Управителят трябва да се подчинява на колективното решение, но може да инициира определени политики в Здравната каса", обясни д-р Калин Поповски.

Той разкри, че големият проект за спешната помощ трябва да бъде завършен до края на мандата на правителството.

"В този мандат сме без остри завои в управлението на здравеопазването. Вече 20 години не можем да остойностим реално хирургичния труд. Ако сме на по-висока здравна вноска, ще има възможност и да не се плащат изписани лекарства. Ние не можем да си го позволим, защото вноската е 8%", каза още Поповски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК