С шествие по "пътя на безсмъртието" и церемония стотици почетоха паметта на Левски

От сутринта паметникът на Апостола е отрупан с цветя и свещи

19.02.2020 | 17:47 Редактор: Ивет Арабова

България отдава почит към своя Апостол на свободата. Шествие в София извървя "пътя на безсмъртието" - от килията на Левски до мястото, където преди 147 години той увисва на бесилото с последните си думи - "Каквото съм правил - в полза на народа е било".

Стотици са хората, които се включиха в шествието, организирано от Общобългарския комитет "Васил Левски". То се провежда под патронажа на президента Румен Радев, тук е и вицепрезидентът Илияна Йотова, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Кулминацията на честванията беше пред паметника на Апостола. Наложи се обаче, в началото на словото си, държавният глава да призове събралото се множество да се въздържа от викове и скандирания, каквито имаше по време на речта на столичния кмет Йорданка Фандъкова. А в свой коментар в социалните мрежи председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че президентът е доказал, че дълбае разделителни линии дори пред паметника на Апостола.

"Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски, но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи, свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Свободното слово, честните избори, разделението на властите са похитени и опорочени. Днес се питаме - това ли е чистата и свята република на Дякона", каза в словото си на възпоменателната церемония президентът Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Стоян Тричков/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК