България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво не знаем за човека Васил Левски?

Разговор с авторите на книгата "Разкажи ми за Васил Левски"

18.02.2020 | 09:51 Редактор: Тодор Петров

На този ден отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Какво обаче не знаем за човека Васил Иванов Кунчев? И как се пише за историческа личност от такъв мащаб? Отговорите на тези въпроси потърсихме от авторите на книгата "Разкажи ми за Васил Левски" Ивайло Кючуков и Райчин Генов.

"2016 г. започнахме с един малък тираж от 2000, който за две седмици се изчерпа. Успяхме да направим още един - 3000. Впоследствие всичко се изчерпа и направихме още един 5-хиляден тираж. Децата реагират доста изненадващо за нас. Стряскат се на въпроса какво за тях е един апостол, но в даден момент заедно достигат до отговора - Васил Левски", разказа Райчин Генов в "България сутрин".

С  Ивайло Кючуков са направили и английска версия на книгата, за да успеят да достигнат до повече деца. А след книгата за Левски двамата създадоха "Разкажи ми за Ботев", която също е с изчерпан тираж. 

"По-приятно ни изненадва реакцията при срещата с децата, когато си говорим за Левски. Това, което ни подават като сигнали за разбирането за образа на Левски. Впечатлява ни и ни радва много. Малко е спорен въпросът какво въобще българинът разбира от образа и същността на Левски. Децата ти предават в най-чиста форма това, което са възприели и разбират от нас", обясни Кючуков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че искат да запознаят децата не с мита за Левски, а с Левски като човек и съвкупност от качества. 

"Левски безкрайно много е обичал семейството си, помагал е на възрастния, обичал е много книгата. Левски не е това, което е, само защото е бил силен, ловък и е търсил революцията, за да освободи България", подчерта Ивайло Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК