Правнучка на опълченец от Шипка чете на церемонията в София есе за Левски

Според Михаела дължим признание към тези, заради които се наричаме българи 

19.02.2020 | 18:20 Редактор: Ивет Арабова

"Обикновено започваме с думите - "Tози ден не е обикновен. Да, той е много необикновен, много тъжен, но все по-необходим, ден - родил националната икона, чиято философия е събрана в едно единствено изречение - "ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя - губя само мене си".

Заветът на Левски вълнува 17-годишната Михаела Дакова от Националния учебен комплекс по култура. Посвещава му есе. Получава покана до го прочете на възпоменателната церемония посветена на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски.

"Чувствах гордост от това, че има такива свети личности, като него, които могат да се нарекат достойни българи и които са си осмислили живота в това да постигнат националното освобождение и националното пробуждане", споделя Михаела.

Думите, написани от Михаела, са откровени и дръзки. В есето си тя посочва, че дължим признание към онези, заради които днес се наричаме българи. Един от тях е нейният прапрадядо. 

"Родителите ми са ме възпитавали малко или много в по-родолюбив дух и съм чувала много пъти за името му и винаги съм се възхищавала при споменаването му. Моят прапрадядо е участвал като опълченец на Шипка. Това също помогна за написването на моето есе", разкрива Михаела.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Снимка: Благой Цицелков/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
47 rate up comment rate down comment 4
Българин да се нарич
преди 3 години
Абе , това дете няма ли кой да го научи на смята в 11 клас? На 17 г в 2020 г и пра пра внучка на опълченец от Шипка! Браво, българко! Знай своя род и език! Кое е това училище и кой е този журналист дето публикува? Сигнализирай за неуместен коментар