Жители на Нови Искър протестираха заради винетките (Обновена)

Гражданите са готови да блокират Северната тангента с колите си

18.02.2020 | 19:08 Редактор: Искра Ангелова

След като от Пътната агенция не дадоха конкретен отговор дали се изисква винетка за движение по Северната скоростна тангента, жителите на Нови Искър, който е само на няколко километра от София, излязоха на спонтанен протест. Протестиращите затвориха пътя през Искърското дефиле и се стигна до напрежение с шофьорите, блокирани в образувалата се колона. 

До напрежението се стигна, след като преди година властта обеща на жителите на населените места около София, че няма да плащат за винетки. Десет дни преди въвеждането на тол системата стотици водачи получиха глоби заради новия метод на контрол чрез камерите. Това накара Столичната община да разпространи карта с маршрути, които предлага да бъдат изключени от винетна такса. Това обаче ще стане едва след споразумение с Пътната агенция. 

"Настояването на Столична община категорично е да има такова споразумение и да има всяко населено място достъп до града по път, който е без винетка", заяви общинският съветник Зафир Зарков. 

Механизмът, който се предвижда е Столичната община да заплаща компенсация по поддръжката на тези пътища към АПИ. Въпреки многократните запитвания за конкретика по казуса, от Пътната агенция не отговориха на въпросите ни. И докато община и агенция се разберат, потърпевши са шофьорите. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Снимка: Виктор Борисов/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК