Над 9 000 декара гори ще бъдат посадени тази година

Предвидена е инвестиция от 10,3 милиона лева

15.02.2020 | 17:48 Редактор: Ивет Арабова
Над 9 000 декара гори ще бъдат посадени тази година

Общо 10,3 милиона лева са предвидени за залесяване през 2020 г. от фонд "Инвестиции в горите“. С тези средства се предвижда да бъдат посадени общо 9 439 декара гори, предава БГНЕС.

През миналата година за същата цел държавните горски предприятия са изразходвали 6,8 милиона лева, с които са залесени общо 8483 декара гори.

Залесяването обхваща всички дейности, свързани със създаването на една гора: събиране, добив и производство на горски репродуктивни материали, подготовка на почвата и засаждане/засяване на горски репродуктивни материали, уточняват от Министерството на земеделието, храните и горите.

По предварителна информация средствата, които държавните горски предприятия планират да изразходват от фонд „Инвестиции в горите” през 2020 г., са на обща стойност 59,9 млн. лева. В тази сума са предвидени и средства за закупуването на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, в размер на 1,350 млн. лева.

За 2019 г. предварителните отчети сочат, че са изразходвани общо 28,5 млн. лв. Тези средства са отишли за дейности по залесяване, проектиране и строителство на горски пътища и транспортна техническа инфраструктура (мостови съоръжения към трайни горски пътища), проектиране и изграждане на технико-укрепителни съоръжения.

Парите от този фонд се отпускат само след заповед на министъра на земеделието, храните и горите за всеки един одобрен обект в съответствие с утвърдения финансов план на предприятието. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК