Жители на Черноморец се опасяват от свлачище заради сеч в гора

Концесионерите твърдят, че няма такъв риск

08.01.2020 | 20:38 Редактор: Ивет Арабова

Сеч в гора над къмпинг "Черноморец" заплашва курортното градче от евентуално свлачище. Жителите на Черноморец се опасяват, че земни маси могат да затрупат плажа, а концесионерите твърдят, че няма такъв риск. 

В частния терен ще се строи еко къмпинг и собствениците разчистват храсти и растителност. На терена е направено геоложко проучване и няма свлачище. 

"В тази зона, в която се намираме, няма никакви активни свлачищни процеси. Единственият проблем, който съществува е абразията на морския бряг. Твърденията, че сме махали някаква растителност, която била залесена преди 50 години, според мен са безпочвени, защото реално старите дървета се намират на място, не сме премахвали нищо", обясни пред репортер на Bulgaria ON AIR Фьодор Дунибавин - представител на собствениците на терена.

Местните обаче не вярват и се опасяват, че ако почвата се свлече ще погълне плажа. 

"В съседство с този имот има активно свлачище, така че ние трябва да бъдем притеснени най-вече за плажната ивица и за морето, да не вземе да се срути този склон", oбясни Яна Николова от сдружение "Просперитет за нашия град".

От Община Созопол провериха терена, но сеч на дървета не е установена. 

Въпреки че до частния терен е поставена бариера, пешеходен достъп до плажа ще има, обещаха инвеститорите. От общината са категорични, че няма да позволят плажът да стане частен, както в местността Буджака край Созопол. 

Репортаж на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК