Без санкции за Миталов засега, ВСС даде 7 дни на Кирилов да се обоснове

Съдията с "черен печат" от САЩ се върна на работа

11.02.2020 | 12:57 Редактор: Тодор Петров

Съдия Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да влиза в страната заради корупция, се върна на работа. 

Засега той няма да бъде уволняван. Това решиха върховните магистрати, въпреки искането на правосъдния министър Данаил Кирилов. 

Съдийската колегия обсъди предложението на правосъдния министър Андон Миталов да бъде уволнен. 12 от 13-те кадровици прецениха, че са им нужни повече доказателства, за да предприемат такава сурова мярка.

Андон Миталов се върна на работа в Специализирания съд, но пред екипа на Bulgaria ON AIR отказа да каже дали черният печат върху името му го притеснява. 

"Аз го приемам като засягане престижа на съдебната власт и престижа на държавата. Мисля, че бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието", каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Бездействие или не – мерки срещу Миталов на този етап няма да има, а Съдийската колегия даде на правосъдния министър седмица, за да обоснове искането си.

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти, неясноти", каза председателят на ВКС Лозан Панов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК