"Русофили", случаят "Малинов"... Защо САЩ удариха черен печат на Миталов?

Името на съдията се появи в публичното пространство в края на 2019 г.

05.02.2020 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Андон Миталов е първото длъжностно лице у нас със забрана за влизане в Съединените щати. Мярката за съдията от Специализирания наказателен съд беше обявена лично от държавния секретар Майк Помпео.

Името на Миталов се появи в публичното пространство в края на миналата година. Тогава стана ясно, че на 28 октомври съдията е позволил на заподозрения в шпионаж бивш депутат Николай Малинов да напусне България. Председателят на "Русофили" замина за Руската федерация, където на 4 ноември беше награден с орден "Дружба" от президента Владимир Путин. 

Решението на съдия Андон Миталов не остана незабелязано от прокурора, наблюдаващ делото на Николай Малинов. Мария Маркелова от Специализираната прокуратура попаде сигнал до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а в началото на ноември той поиска инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери случая. 

Тогава Цацаров заяви, че разрешението за пътуване на Малинов е било в разрез със закона, защото председателят на "Русофили" не е поискал разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо се е обърнал към съда. 

Случаят "Малинов" стана обект на коментар и при официалната визита на премиера Бойко Борисов във Вашингтон в края на ноември. Аферата беляза втората вълна шпионски скандали, която разтърси страната. Месец по-рано прокуратурата обяви, че разследва за шпионаж руски дипломат. По-късно става ясно, че това е първият секретар на руското посолство у нас Владимир Русяев, който беше обявен за персона нон грата и трябваше да напусне България.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК