Председателят на "Русофили" с обвинение, ген. Решетников има забрана да влиза у нас

Сотир Цацаров изнесе подробности за ареста на Малинов

10.09.2019 | 14:37 Редактор: Юлия Христова

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж и заплаха за националната сигурност, съобщиха от МВР и прокуратурата. А бившият руски разузнавач Леонид Решетников е със забрана да влиза в страната за 10 години. 

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", каза Цацаров.

По думите на Иван Гешев на Малинов е повдигнато обвинение за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин.

"За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Гешев.

Самият Решетников заяви, че кампанията "руски шпиони" е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК