Разследван ли е съдия Андон Миталов?

Черният печат на Съединените щати, сложен на наш магистрат, постави повече въпроси, отколкото отговори

06.02.2020 | 18:44 Редактор: Юлия Христова

Разследван ли е съдия Андон Миталов? Този въпрос отправиха прекият му началник и съдийската колегия към Висшия съдебен съвет към прокуратурата, след като Съединените щати сложиха черен печат на магистрата. От Инспектората към ВСС обявиха, че няма нарушение в решението на Миталов да позволи на председателя на "Русофили“ Николай Малинов да замине за Москва. Самият Андон Миталов излезе в болнични.

Андон Миталов е първото публично известно име у нас с официална забрана да влиза в Съединените щати. И въпреки че причината според  Вашингтон е корупция, не е ясно какъв е поводът и има ли доказателства.

И така черният печат на Съединените щати, сложен на наш магистрат, постави повече въпроси, отколкото отговори. Зададоха ги председателите на специализирания съд и върховния касационен съд към прокуратурата затова дали Андон Миталов е разследван и какви са доказателствата на Вашингтон.

Питане беше отправено и към Инспектората към ВСС - какво показва проверката, искана от предишния главен прокруор Сотир Цацаров по казуса с пътуването на Николай Малинов в Русия. Оказва се, че проверката е прекратена, тъй като не са открити нарушения по съдийското решение. А след 20-минутно заседание съдийската колегия към ВСС реши да поиска информация от Вашингтон за мотивите, с които е наложена забрана на Миталов. 

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК