Глас от ГЕРБ: Време е обществото да формулира каква здравна система иска

Нашата здравна система се нуждае от ментални, структурни и институционални промени, смята д-р Койчев

10.02.2020 | 21:30 Редактор: Кристина Крумова

На заседание на Надзорния съвет на НЗОК бе предложена идеята за преструктуриране на здравните каси в страната и намаляване на техния брой от 28 на 6.

"Намаляване броя на регионалните каси ще доведе до икономии и административни разходи, но аз съм умерен скептик, тъй като това е една консервативна система и трудно ще се пренастрои да работи по този начин", заяви общинският съветник от ГЕРБ д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".  

Според него нашата здравна система се нуждае от ментални, структурни и институционални промени. 

"Време е обществото да изговори и да формулира в съгласие каква здравна система искаме да имаме", каза д-р Койчев пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че ситуацията с бюджета за здравеопазване на моменти е близка до катастрофалната. 

"Виждаме на моменти пожарни реакции, които винаги са свързани с осигуряване на средства и осигуряване на някаква стабилност, което изисква обаче още средства. Трябва да има политическа воля и да видим какво искаме, тъй като здравно-осигурителната система в България не е достигнала своя върховен капацитет", смята Койчев.

Според него трябва да се преразгледа изцяло лекарственият списък за реинборсация и пределните цени в него и не е далеч моментът, в който вероятно и прокуратурата ще изиска проверка.

"Тъй като няма достатъчно пари за болнична помощ и за изпълнение на медицинските дейности, от там нататък започва всичко останало", заяви общинският съветник.

Лекари, станали жертва на агресия от страна на пациенти, вече могат да сигнализират прокуратурата чрез специален телефон, разкрит от Българския лекарски съюз.

"Ние имаме морален дълг като лекари, но факт е, че тези случаи зачестиха. Това е отражение на определена маргинализирана прослойка в обществото. Но това двуяк процес, тъй като ситуацията в здравната система принуди голяма част от лекарите да се превърнат в търговци", отбеляза д-р Койчев.

И допълни, че трябва да има освен инкриминиране и комплекс от много други мерки.

"Столичното здравеопазване е в едно стабилно състояние. Общинските болници изглеждат така, както са изглеждали преди няколко години. Има тенденция към намаляване на загубите", заяви той. 

Относно трафикът на органи за трансплантация д-р Койчев поясни, че това е обект на трансграничната престъпност. 

"Ние освен контрол няма как да се опълчим. За да се избегне това нещо трябва да се повишава културата на населението и да има желание за донорство", смята Койчев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК