БСП сезира прокуратурата за източване на НЗОК

От левицата са провокирани от думите на Дечо Дечев

13.01.2020 | 19:30 Редактор: Ивет Арабова

БСП поиска от прокуратурата да влезе и в Здравното министерство. Левицата сезира държавното обвинение за източване на Здравната каса, провокирана от думите на управителя на касата Дечо Дечев. Преди дни шефът на касата заговори за порочни практики при управлението на средствата в институцията.

Два месеца преди края на своя мандат управителят на Здравната каса Дечо Дечев заяви, че заради лобистки текстове Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства за частни болници на в пъти по-висока цена.

"Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти", каза Дечев.

"Според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани", коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Дечев критикува остро и обещанието на правителството за допълнителни 50 млн. лв. за медицинските сестри от бюджета на Здравната каса. 

В отговор на отправените обвинения за лобистистки поправки от Министерството на здавеопазването изпратиха позиция, в която се обяснява, че ведомоството не е правило изменения в закона за обществените поръчки. Колкото до по-скъпите лекарства за частните болници, от Министерството обясниха че не са постъпвали сигнали от управителя на здравната каса.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК