Арестуваха психиатърка за източване на половин милион лева от НЗОК

Продавала и на половин цена скъпи лекарства на черния пазар

28.11.2019 | 15:40 Редактор: Ивет Арабова

Психиатърка от Пловдив е арестувана заради схема за източване на близо 500 000 лв. от Националната здравна каса. Жената фалшифицирала прегледи на пациенти и така незаконно получавала скъпи специализирани лекарства за шизофрения, които след това продавала на половин цена на черния пазар. 

"Те взимат тези документи, отиват в конкретната аптека, където физически получават ампулата лекарство, и това лекарство се връща при лекаря психиатър", каза зам.-главният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

Една ампула от лекарството струва между 700 и 900 лева. В схемата участвали 52-ма пациенти, които с фалшивото удостоверение за тази болест безплатно получавали от аптеките лекарството, което се поема от касата. За услугата получавали по 30 лева от психиатърката.

"С нехуманните си действия нанасят щети на държавния бюджет чрез източване на НЗОК. От друга страна нанасят и не по-малко съществени на гражданите, като ги лишават от правото им на достъп до специфични лекарства и препарати имащи съществено значение за техния живот и здраве", коментира старши комисар Йордан Рогачев.

Схемата за източване на НЗОК е действала от 2017 година. 

"Образувано е досъдебно производство за измама, с която измама е нанесена щета на НЗОК. Към момента сме установили че е в размер на над половин милион", обясни районния прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК