Канал за трафик на органи беше разбит в Истанбул

Сред арестуваните има трима българи

10.02.2020 | 16:04 Редактор: Кристина Крумова


Разбиха канал с българско участие за трафик на органи в Истанбул. Петима души са арестувани, от тях - трима наши сънародници. Каналът е разбит след сътрудничество на българските и турските власти. Как е работила схемата - Благой Цицелков по темата. 

Арестуваните българи са задържани, докато се опитвали да преминат турско-българската граница. Трансплантациите се извършвали в частна болница в Истанбул с помощта на служителка от болницата, арестуван е и нейният съпруг. Един от предполагаемите донори е успял да избегне ареста, напускайки Турция.

Незаконната схема е работила от години. Трасплантациите се извършвали в болница, която имала клон у нас. Ръководител на групата е 55-годишна жена с турски произход, която е търсила реципиенти на органи и е уреждала операциите. Цената на услугата стигала до 70 хил. лева.

За следтрансплантационен период на пациентите отговарят лекарите в болница "Алекснадровска". От 82 пациенти за миналата година 46 са дошли от чужибна, повечето с нередовни документи. Освен документите, спорно било и качеството на интервенциите. 

Не били малко и сънародниците ни, който продават органите си в чужбина, отново нелегално, обясняват от Български пациентски форум.

Освен българските интистуции, турските също били лъгани с фалшиви документи. За да се осъществи трансплантацията, според турските закони, реципиентът и донорът трябва да са роднини. Заподозряната е подправяла  документи, за да се случва това.

През септември миналата година от българската прокуратура, информираха за подобен канал за трафик на органи в Турция. Тогава пак бяха замесени наши сънародници, които са продавали бъбреци на цена между 5 и 7 хил. евро, а в схемата били замесени и лекари. 

От прокуратурата обявиха, че този случай няма общо с днешните разкрития. В този момент у нас над 1000 души чакат за трансплантация. Повечето търсят спасение по своему.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков

Харесайте страница ни във Facebook ТУК