Горанов се срещна с бизнеса заради новите правила за касовите апарати

От властта са категорични, че целят само осветляване на икономиката

10.02.2020 | 19:12 Редактор: Ивет Арабова

Бизнесът се срещна с министъра на финансите заради новите правила за касовите апарати. Разговорите идват седмици след поредното отлагане на спорните текстове, които изкараха на протест хотели и ресторантьори.

Властта е категорична - промените целят единствено и само осветляване на икономиката. 

"Сигурен съм, че има една част на съпротива, която се свежда до това, че наистина наредбата постига определени цели, поне като философия, и някои, сигурен съм, използват наредбата като смокинов лист за грешния модел на правене на бизнес и по тази причина протестират", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Представители на бизнеса се съгласиха, регулация трябвало да има. Имало нужда и от законодателни промени, които да предпазват бизнеса. 

"Ние нямаме нищо против наредбата , но сме против определени детайли свързани с нея. Ако тя влезе в сили. ще се стигне до запечатване на търговски обекти", каза от своя страна Ричард Алибегов.

Представилите на търговски вериги предупредиха за възможни технически проблеми при връзката между касовите апарати и сървърите на НАП. Предложиха да бъде предвидена денонощна поддръжка на системата на НАП. Туроператори се опасяват обаче, че новите правила няма да решат проблемите в сивия сектор. 

"Не можем толкова бързо да си сменим софтуера. Това няма да е достатъчно сивият сектор в нашия бизнес да изчезне", категорична бе Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори.

Наредбата изискваше до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време. Хотелиери, ресторантьори и търговци са недоволни, защото смяната на софтуера ще отнеме време и ще увеличи разходите им.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК